Slide thumbnail

Het verticale plein

Het verticale plein

De Eindhovense corporatie Sint Trudo schreef in oktober 2016 een prijsvraag uit in het kader van de herontwikkeling van Woensel-West. Het doel is het realiseren van een aantal bijzondere architectonische landmarks die helpen bij het verbeteren van het imago van de buurt.

Het gebouw is ontworpen als een verticaal speelplein. De buurt wordt uitgenodigd om te komen klimmen, glijden, verstoppen en ongeremd de mogelijkheden van het vrije spelen te ontdekken. Door niveauverschillen, zigzaggende trappen en speelelementen ontstaat een spannend parcours. De uitgesproken uitstraling maakt het een markering binnen de wijk en een magneet voor avontuurlijke kinderen uit de buurt.

Naast de functie van verticaal klimrek en verlenging van het speelveld tegenover het gebouw, heeft de installatie ook als functie een overdekte toegang te bieden tot de appartementen die er achter zijn gesitueerd. Bewoners en buurtkinderen komen op deze manier met elkaar in contact.

Door deze galerij 2.0 dient het trappenhuis niet alleen als ontsluiting van de woningen, maar vormt het ook op zichzelf een opwaardering en uitbreiding van de woningen. Waar trappenhuizen normaal gesproken onderdeel zijn van het interieur, is deze nu tentoongesteld en dient ze als etalage van de wijk. Het verticale plein biedt niet alleen speluitdagingen en spelaanleidingen voor kinderen, maar verbindt dit met het sociale aspect van het gezamenlijk wonen in een buurt.

Locatie: Eindhoven

Jaar: 2016

Type: Ontwerpcompetitie

Opdrachtgever: Sint-Trudo

terug